Sağlık KÜTÜPHANESİ

Sizin için faydalı olabilecek
bilgileri inceleyin

Miyalji (Kas Ağrıları)

Miyalji, kas ağrısını tanımlayan tıbbi bir terimdir. Bu tür ağrılar kasları, kemikleri ve organları birbirine bağlayan bağlar, tendonlar veya diğer yumuşak dokular ile ilgili olabilir. Çoğunlukla kas yaralanmaları ya da diğer travmatik durumlar ile bağlantılı bir belirtidir.

Oku
Kulak Çınlaması

Kulak çınlaması(Tinnitus olarak da bilinir) çoğunlukla başta veya kulaklarda, tek taraflı veya iki taraflı olarak, genelde dış kaynaklı olmayan bir gürültü hissine neden olur.

Oku
Dışkılama Düzensizliği

Dışkılamanın hem sıklığı hem de kıvamı açısından ishal veya kabızlık yönünde değişmesidir.

Oku
Çarpıntı

Çarpıntı, kalp atışının güçlü bir şekilde hissedilmesidir. Genelde kalp atışında hızlanma veya düzensizleşme ile ortaya çıkan rahatsız edici bir belirtidir.

Oku
Öksürük

Öksürük, havanın akciğerlerden ani ve kuvvetli bir şekilde dışarı atılmasıdır. Solunum yollarını temizlemeye ve akciğerleri solunan partiküllerden ve infeksiyon etkenlerinden korumaya yardımcı olan bir reflekstir.

Oku
Kusma

Kusma, mide içeriğinin yemek borusundan geçerek ağız yoluyla dışarı itildiği zorlamalı bir mide kasılmasıdır. Kustuktan sonra kişi en azından anlık olsa da rahatlama hissedebilir.

Oku
Vertigo

Vertigo, çevrenin kişiye göre döndüğü veya tam tersi bir şekilde kişinin dönme veya bir tarafa çekilme hissine kapıldığı bir hareket yanılsamasıdır.

Oku
Taşikardi

Normalde dinlenme halindeki kalbin atış sayısı dakikada 60 ila 80 arasında değişir. Bu sayı dakikada 100 atımı aştığında taşikardi olarak adlandırılır.

Oku
Boyun Tutulması

Boyun kaslarının istemsiz olarak kasılması neticesinde, boynun bir tarafa doğru eğilmesinde veya döndürülmesinde zorluklara neden olan ağrılı bir durumdur.

Oku
Baş Dönmesi

Kişinin dengesiz hissetmesi ve çevredeki alanın döndüğü hissine kapılması ile karakterizedir. Baş dönmesinde mekansal yönelim de bozulmuştur.

Oku
Kaşıntı

Pruritus olarak da isimlendirilen kaşıntı, rahatsızlığı gidermek için kişiyi cildini kaşımaya yönlendiren, bazen kontrol edilemeyen bir dürtü yaratan, hoş olmayan, tahriş edici bir his olarak tanımlanabilir. Genellikle kuru cildin bir işaretidir.

Oku
Kilo Kaybı

Kişinin istemeden kilo verdiği durumlardır. Yaşam boyunca kilo değişebilir ancak 4 ila 12 aylık bir süre boyunca ayda 1 ila 2 kg'dan fazla kilo kaybı yaşandığında, bu durumun araştırılması gerekir.

Oku
Gerginlik, Sinirlilik

Aşırı huzursuzluk ve sinirlilik, gerginlik hali olarak tanımlanır. Ruh ve sinir sisteminin bir sorunudur.

Oku
Mide Bulantısı

Mide bulantısı, mide bölgesinde rahatsızlık ve huzursuzluk hissi ile karakterize, her zaman olmasa da kusma isteği ile birlikte olabilen durumdur.

Oku
Işığa Karşı Duyarlılık

Işığa karşı hassasiyet veya tahammülsüzlük fotofobi olarak adlandırılır, doğal (güneş ışığı) veya yapay ışığa karşı gelişebilir. Gözleri açmada veya açık tutmada zorluğa neden olur.

Oku
Kabızlık

Kabızlık, dışkının anüs yoluyla atılmasında zorluk yaşanması durumudur. Dışkı sert ve kuru olduğu için boşaltım sırasında rahatsızlık, ağrı ve bazen küçük miktarlarda kanamalara yol açabilir.

Oku
Sık İdrara Çıkma

Genel olarak, günde 4 ila 6 kez idrara çıkmak normaldir. Sık idrara çıkma, bu sayının üzerinde idrara çıkma olarak tanımlanır.

Oku
Uykusuzluk

Uykuya dalamama, uykuda kalamama veya onarıcı uyku için gereken süre boyunca uyuyamama ile karakterize bir bozukluktur. Uyku ihtiyacı kişiden kişiye değişir.

Oku
Ödem

Vücudun belirli bir bölümünde hacim artışına yol açan sıvı tutulumundan veya inflamatuar bir durumdan kaynaklanır. İç organları, kasları, eklemleri veya cildi etkileyebilir.

Oku
Şişkinlik

Karın hacmindeki artışa bağlı olarak ortaya çıkan bir belirtidir. Farklı nedenleri olabilir. İlerleyici veya ani başlangıçlı olabilen nispeten yaygın bir sorundur.

Oku
Ağız Kokusu

Ağız kokusu, ağızdan gelen hoş olmayan koku ile karakterize bir durumdur. Genellikle sosyal sorunlara neden olabilen yaygın bir belirtidir.

Oku
Parmak Uyuşması

Parestezi olarak da adlandırılan bu durum, bir veya iki elde uyuşma ile karakterize bir belirtidir. Dokunma hissinin kaybıyla da sonuçlanabilir. Kol veya bilek seviyesinde bir ya da daha fazla sinirin hasar görmesi veya sıkışmasından kaynaklanabilir.

Oku
Geniz Akıntısı

Post-nasal drip(veya posterior rinore) olarak da tanımlanan geniz akıntısı, burun mukozasında aşırı mukus üretiminin sonucu olarak ortaya çıkar. Mukus, boğazın arka tarafına akar.

Oku
Ateş

Ateş, vücut sıcaklığının kişinin normal ortalama seviyesinin en az 1 derece üzerine yükselmesiyle görülen bir belirtidir. Genellikle vücudun, özellikle bir virüs veya bakteriyel infeksiyona karşı gösterdiği bir savunma tepkisidir.

Oku
Hapşırma

Hapşırık polen, toz, akar gibi yabancı maddeleri vücuttan dışarı atan istemsiz bir solunum yolu hareketidir.

Oku
Halsizlik

Gündelik yaşamsal faaliyetlerin yerine getirilmesini sınırlayan, uzun süreli, sürekli bir yorgunluk halidir. Kişi enerji ve motivasyon eksikliği hisseder, bu da genel bir bitkinlik durumuyla sonuçlanır.

Oku
Göğüs Ağrısı

Göğüs ağrısı, boyundan karına ve bel üstüne kadar farklı yerleri etkileyebilen bir belirtidir. Ağrı şiddetine, yoğunluğuna, süresine ve konumuna bağlı olarak çeşitlilik gösterir.

Oku
Sırt Ağrısı

Sırt ağrısı, vücudun arka kısmında meydana gelir ve baştan bele kadar farklı bölgeleri etkileyebilir. Ağrı genellikle kaslar, sinirler ya da kemik yapısındaki sorunlardan kaynaklanır.

Oku
Eklem Ağrıları

Eklem ağrısı en yaygın ağrı türlerinden biridir. Hafif de olabilir, eklem fonksiyonunu bozmuş ve sakatlığa yol açmış kadar ağır da olabilir.

Oku
Geğirme

Hava yutulmasıyla mideye giden gazların ağız yoluyla dışarı atılmasıdır.

Oku
Boyun Ağrısı

Boyun ağrısı, kas-iskelet sisteminde(özellikle servikal omurgada) travmatik, postüral(duruş ile ilgili) veya başka bir hastalıkla ilintili olabilen bir belirtidir.

Oku
Boğaz Ağrısı

Boğazda hissedilen ağrıdır. Kaşıntı veya tahriş ile de kendini gösterebilir. Şiddetli olursa, yutmayı zorlaştırabilir.

Oku
Kulak Ağrısı

Sadece bir kulakta veya her iki kulakta birden hissedilen ağrı ve rahatsızlık hissidir. Genellikle kulakta güçlü bir basınç hissi olarak tanımlanır ve yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir.

Oku
Baş Ağrısı

Alında, saçlı kafa derisinde, boyunda ağrı ile karakterize, yaygın görülen bir belirtidir. Tek başına olabileceği gibi daha karmaşık bir dizi durumun bir parçası da olabilir.

Oku
Karın Ağrısı

Karın bölgesinde meydana gelen, yaygın ve genellikle ciddi olmayan bir ağrıdır. Ancak dikkate alınması gereken bir sorun da olabilir.

Oku
Konsantrasyon Güçlüğü

Günlük işleri yapmak için gereken konsantrasyonun azalmasıdır. Konsantre olmakta güçlük çekildiğinde net düşünülemez, odaklanmak zorlaşır, dikkat dağılır.

Oku
İshal

İshal, dışkılama sıklığı ve/veya hacminde artışla birlikte dışkı kıvamında azalmadan oluşan yaygın bir sorundur. Dışkıdan yeterince su emilmediğinde ortaya çıkar. Bulaşıcı olabilir.

Oku
Burun Tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı, genellikle burun iç duvarlarını kaplayan mukozanın iltihaplanması sonucu ortaya çıkar.

Oku
Boğaz veya Burun Kaşıntısı

Boğaz veya burun kaşıntısı, alerji, infeksiyon ve hatta tahriş edici maddelere maruz kalma gibi çeşitli durumlarda görülen bir belirtidir. Tedavisi genellikle kolaydır.

Oku
Kronik Kabızlık

Genellikle haftada üçten az dışkılama, sert ve kuru dışkı, bağırsakları tam boşaltamama durumudur. Kabızlık, yavaş yavaş gelişip birkaç ay veya yıl boyunca devam ettiğinde kronik kabızlık adını alır.

Oku
Titreme Nedir? Titreme Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Vücudun bazı bölümlerinde(eller, bacaklar, gövde, baş, ses tellerinde) meydana gelen istemsiz, ritmik hareketlerdir.

Oku
İştahsızlık Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

İştahsızlık, yemek yeme isteğindeki azalmadır. Beslenme ihtiyacı ve dolayısı ile iştah kişiden kişiye değiştiğinden, stres gibi dış faktörlerden etkilendiğinden iştahsızlık her zaman bir hastalığı işaret etmez.

Oku