SEMPTOMLARI

Belirtileri Nelerdir?

Klinik bulgular kademeli ve hastalığa özel değildir, bu nedenle tanı genellikle geç konur. Belirtileri çeşitlidir: halsizlik, kuru ve soluk bir cilt, saç dökülmesi veya kırılması, kilo alımı, soğuğa karşı tahammülsüzlük, kabızlık, yüzde şişme, ses kısıklığı, kas güçsüzlüğü, anormal adet dönemleri (daha sık ve bol olabilir) ve depresyona eğilim bunlardan bazılarıdır.

Tedavisi

Nasıl Tedavi Edilir?

Hipotiroidizm kronik bir hastalık olduğu için tedavisi ömür boyu sürer. Tedavi günlük olarak aç karnına alınması gereken hormon replasmanından oluşur. Doz her hastanın yaşına, kilosuna ve ilişkili patolojilere göre ayarlanır ve bu nedenle hekim kontrolü önemlidir.

İLGİLİ BÖLÜM

Endokrinoloji

Endokrin (hormon) sistemi işleyişindeki bozuklukların tanı ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık alanıdır. Bu uzmanlık alanı tiroid hastalığı, diyabet ve obezite gibi çeşitli patolojilerle ilgilenir.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Neden Olur ve Nasıl Önlenebilir?

Hipotiroidizmin nedenleri çok çeşitlidir: hipertiroidizmin (yüksek tiroid hormonlarının olduğu hastalığın) tedavisi , tiroid cerrahisi, radyoterapi, otoimmün hastalıklar(Hashimoto hastalığı veya Hashimoto tiroiditi gibi) ve bazı ilaçlar sebep olabilir.

Hipotiroidizm, doğuştan gelen bazı hastalıklar, hipofiz hastalıkları, hamilelik ve iyot eksikliği gibi daha az yaygın olan diğer durumlardan da kaynaklanabilir. Hipotiroidizmi önlemenin kesin bir yolu yoktur ancak hastalık riski daha yüksek olan kişiler (hamile kadınlar gibi) iyot takviyesi  konusunda hekimlerine danışabilirler.”

İSTATİSTİKLER

Nüfusun %3’ünün hipotiroidizmden muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Hamile kadınların %3’ünde hipotiroidi olduğu tahmin edilmektedir.