HASTALIKLAR

Birlikte Olduğu Hastalıklar

Diğer psikiyatrik bozuklukların yanı sıra anksiyete bozuklukları, stres, travma sonrası stres, depresyon uykusuzluğun başlıca nedenleri arasındadır. Uyku apnesi, diyabet, kalp hastalığı, astım, hipertiroidizm, bazı kanserler, Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi bazı hastalıklar hem kendileriyle ilişkili veya hem de kullanılan ilaçlarla ilişkili uykusuzluk yapabilir. 

TİPOLOJİ

İlişkili Belirtiler

Üç tür uykusuzluk vardır: uykuya dalmakta zorlanıldığı durum, gece boyunca uykuyu sürdürmekte güçlük çekilen durum ve çok erken uyanılmasına neden olan durum. Uykusuzluk, herhangi bir hastalığa bağlı olmayan primer(birincil) uykusuzluk veya bir patolojiye bağlı olarak ortaya çıkan sekonder(ikincil) uykusuzluk olarak da sınıflandırılabilir. Uykusuzluk, 4 haftadan kısa ise akut, daha uzun ise kronik olarak da ayrılmaktadır.

SEMPTOMLARI

Birlikte Olduğu Belirtiler 

Uykusuzluk gün içinde aşırı uyku haline, halsizliğe, duygusal durumda değişikliğe, sinirlilik haline, konsantrasyon zorluklarına ve dikkat dağılmasına neden olabilir.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER 

Nasıl Tedavi Edilir veya Hafifletilir?

Uyku kalitesini artırmak için bazı önlemler alınabilir. Yatak odasının ideal sıcaklıkta tutulması rahat bir uyku için önemlidir. Hafta sonları da dahil olmak üzere her gün aynı saatte uyku düzenine geçmek ve uyanmak, düzenli bir uyku rutini oluşturulmasına yardımcı olur. Yatmadan önce ılık bir duş almak, kahve, alkol ve nikotin gibi uyarıcılardan kaçınmak da uyku güçlüğünü azaltmak için etkili olacaktır. Fiziksel aktivite de oldukça faydalıdır. Bazı durumlarda ise ilaç tedavisine veya bilişsel-davranışçı terapi gibi yöntemlerine başvurulması gerekebilir.

İLGİLİ BÖLÜM

Uyku Laboratuvarı

Uyku bozuklukları ve sorunları ile ilgili tanı ve tedavi hizmeti veren bir alandır. Uykusuzluk, horlama, uyku apnesi, aşırı gündüz uykululuk hali gibi şikayetlerle uyku laboratuvarına başvurulmalıdır.