SEMPTOMLARI

Belirtileri Nelerdir?

Akut sistit belirtileri arasında idrar yaparken yanma, sürekli idrara çıkma isteği, alt karın bölgesinde ağrı veya ağırlık hissi yer alır. Bu belirtilere ek olarak, koyu, bulanık, kokulu ve kan içerebilen idrara da dikkat edilmesi gerekir. Ateş, yan ağrısı ve mide bulantısı olması ciddi infeksiyona işaret eder.

TEDAVİSİ

Nasıl Tedavi Edilir?

Reçeteli antibiyotik tedavisi ve su alımını artırmak gerekir. Antibiyotik seçimi, dozajı ve kullanım süresi infeksiyona neden olan bakterinin türüne ve şiddetine bağlı olarak değişir.

İLGİLİ BÖLÜM

Üroloji

İdrar yolları ve erkek genital sistem hastalıklarının teşhisi, tıbbi ve cerrahi tedavisi ile ilgilenen bir uzmanlık alanıdır.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Ne Sebep Olur ve Nasıl Önlenebilir?

Bazen bir mantardan kaynaklanabilse de sistit vakalarının çoğuna bakteriler neden olur. Özellikle kadınları etkileyen bir sorundur. Sebebi kadın idrar yollarının hem kısa ve hem de anüse daha yakın olmasıdır. Hastalığı önlemek için hijyene dikkat etmek gerekir. Çok sıkı ve sentetik malzemelerden yapılmış iç çamaşırlarından kaçınmak, günde yaklaşık beş kez idrara çıkacak kadar su içmek, cinsel ilişkiden hemen sonra idrara çıkmak ve tuvaletten sonra ön bölgeye bakteri taşımamak için bölgeyi önden arkaya doğru silmek önemli hususlardır.

İSTATİSTİKLER

Sistitin %95’ine kolondaki mikroorganizmalar neden olur. Kadınların %50’si yaşamları boyunca bu hastalığa yakalanırlar.