HASTALIKLAR
Birlikte Olduğu Hastalıklar
Ateşle en sık ilişkilendirilen klinik durumlar grip ve zatürre gibi solunum yolu infeksiyonları, sindirim sistemi infeksiyonları ve idrar yolu infeksiyonlarıdır. Romatoid artrit veya sistemik lupus eritematozus gibi inflamatuar hastalıklar, lösemi, lenfoma ya da böbrek kanseri gibi bazı neoplastik hastalıklar da vücut ısısının yükselmesine yol açabilir. Ayrıca bazı ilaçların ve yasadışı maddelerin (kokain, amfetaminler) tüketimi de ateşe neden olabilir.
TİPOLOJİ
İlişkili Belirtiler
Vücut sıcaklığı yaşa, aktiviteye ve günün saatine bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Koltuk altı veya ağızdan ölçülen sıcaklık 37,5 ºC’nin, rektal sıcaklık ise 38 ºC’nin üzerinde olduğunda bir yetişkinin ateşi olduğu kabul edilir.
Ancak yaşlılar bu değerlere ulaşılmadan ateşten etkilenmiş olabilir. Bazen çocuklarda hiçbir belirti olmadan yüksek ateş tespit edilebilir.
Yetişkinlerdeki ateşin sebebi bulaşıcı bir etkene bağlı ise, ateş genellikle 4 gün veya daha kısa sürer. Sebep bulaşıcı değilse, ateş daha uzun sürme veya kısa bir süre sonra tekrarlama eğiliminde olabilir.
SEMPTOMLARI
Birlikte Olduğu Belirtiler
Ateşle ilişkili olan ve sıklık görülen diğer belirtiler terleme ve titremedir. Kişinin kendini sıcak hissetmesi de yaygın görülür. Baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, uyuşukluk ve sıvı kaybına bağlı bulgular da sıklıkla görülür. Sıcaklık çok yüksek seviyelere, özellikle 40ºC’nin üzerine çıktığında, halüsinasyonlar, konvülsiyonlar (bilinçsiz kasılmalar) ve bilinç bulanıklığı gibi daha ciddi belirtiler ortaya çıkabilir.
ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
Nasıl Tedavi Edilir veya Hafifletilir?
Bu belirtiyle mücadele etmek için ateş düşürücüler reçete edilir. Daha hafif klinik durumlarda, genellikle de solunum yolu infeksiyonlarına bağlı olduğunda, bol sıvı tüketmek, ılık banyo yapmak, hafif giysiler giymek gibi genel önlemler alınabilir. Eğer ateş ilaç tedavisine yanıt vermiyorsa, çok yüksekse, şiddetli belirtilere yol açmışsa veya birkaç gündür (2 günden fazla) devam ediyorsa bir hekime başvurmak gerekir.
İLGİLİ BÖLÜM
Aile Hekimliği / Acil Servis
Aile Hekimliği, her yaştan, cinsiyetten ve sağlık durumundan insanların sağlık sorunları ile ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Akut veya kronik hastalıklar için bakım sağlar ve gereğinde diğer tıbbi uzmanlık alanları ile irtibat kurar.
Acil Servis, ani gelişen sağlık problemleri ve kazalarla acil müdahale gerektiren bir sağlık hizmetidir. Kalp krizi, inme, şiddetli travmalar, solunum sıkıntıları, bayılma, ani yüksek ateş ve diğer acil sağlık durumları için başvurulan sağlık bölümüdür.