HASTALIKLAR
Birlikte Olduğu Hastalıklar
Bir tür kulak iltihabı olan labirentit veya Menière hastalığı gibi iç kulak sorunları, akustik sinir tümörleri gibi hastalıklar baş dönmesinin sık görülen nedenleri arasındadır. Hipoglisemi, yani düşük kan şekeri seviyeleri, düşük kan basıncı(hipotansiyon), anemi, multipl skleroz ve aritmi gibi kalp rahatsızlıkları da baş dönmesine neden olabilir.
TİPOLOJİ
İlişkili Belirtiler
Baş dönmesi kişi hareket halindeyken, ayakta dururken ve hatta yatarken ortaya çıkabilir. Baş dönmesi terimi baygınlık hissi, dengesizlik, suda yüzüyormuş hissi veya vertigo gibi birkaç farklı durumu tanımlamak için kullanılır.
SEMPTOMLARI
Birlikte Olduğu Belirtiler
Baş dönmesi ile en sık ilişkilendirilen semptomlar dengesizlik, bulantı, kusma, halsizlik, başta ağırlık hissi, kulak çınlaması ve bayılmadır.
ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
Nasıl Tedavi Edilir veya Hafifletilir?
Baş dönmesinin nedenine yönelik yapılacak araştırmalara ek olarak atak sırasında oturmak veya uzanmak, düşmeleri önlemek için önemlidir. Yavaş hareket etmek, tırabzan gibi destekler kullanmak ve ani vücut pozisyonu değişikliklerinden kaçınmak da güvenlik için gereklidir.
Su veya bitki çayları ile yeterli sıvı alımı sağlanmalı, kafein ile alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır. Beslenme önerileri, ilaç tedavisi ve fizyoterapi ile tedavi sağlanabilir.
İLGİLİ BÖLÜM
İç Hastalıkları / Nöroloji
İç Hastalıkları, vücudun iç organlarına ait hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır.
Nöroloji, beyin, omurilik, sinirler ve kasları içeren sinir sistemi hastalıklarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisiyle ilgilenen bir uzmanlık alanıdır.