Fiziksel Aktivite Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar ve Doğrular

Yanlışlar

Yoğun Fiziksel Aktivite Herkes İçin Uygun Değildir.(x)

Her bireyin aktivite toleransı farklı olmakla birlikte yoğun fiziksel aktivitenin ciddi yan etkileri olabilir.

Egzersizin her bireyin fiziksel durumuna uyarlanarak yaşam tarzına kademeli dahil edilmesi ve bu sürecin bir uzman tarafından gerçekleştirilmesi önemlidir. İdeal olan, fiziksel aktivite planlamasının her bireyin klinik durumu göz önüne alınarak uyarlanabilmesi adına doktora danışmaktır.

Astım Hastaları Egzersiz Yapmamalıdır.(x)

Geçmişte astım hastalarının egzersiz yapmamaları gerektiği yaygın bir düşünceydi. Aslında astım hastaları, klinik durumunun hekimleri tarafından değerlendirilerek onlar için oluşturulacak uygun bir egzersiz planı ile kalp solunum fonksiyonlarını iyileştirmek için egzersiz yapabilirler. Astım hastaları için “yasak” olarak belirtilen bir egzersiz türü olmamakla birlikte kontrol altında olduğu sürece yüksek rekabete dayalı yoğun sporlar da dahil olmak üzere eğlence amaçlı egzersizlere de katılım sağlayabilirler.

Egzersiz her zaman yapılabilir.(x)

Fiziksel egzersiz, serotonin üretimini artırarak daha derin ve uzun süreli bir uykuya yardımcı olabilir.

Ancak, gün sonunda veya uyku saatine çok yakın bir zaman diliminde yapılan egzersiz, uykuya başlangıcı olumsuz etkileyerek uyku kalitesini düşürebilir.

Egzersiz sonrasında vücut sıcaklığının düzenlenmesi, kalp atış hızının normale dönmesi, adrenalin ve kortizol gibi uyarıcı hormon seviyelerinin düşmesi için bir süreye ihtiyaç vardır.

Bu nedenle, fiziksel aktivite için ideal olan; sabah saatlerinde başlaması ve öğleden sonra gibi bitirilmesine yöneliktir.

Doğrular

Sadece 30 dakikalık fiziksel aktivitenin sağlığa faydaları vardır.(✓)

Düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı bir yaşam tarzının temellerinden biridir. Günde en az 30 dakika orta derecede fiziksel aktivite hem fiziksel hem de zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkiler elde etmek için yeterlidir.

Bu aktivite seviyesi, günlük yaşamın içine entegre edilen işe yürüyerek gitmek, merdiven çıkmak, köpek gezdirmek, bahçe işleri yapmak veya dans etmek gibi rutinlerle günlük olarak sağlanabilir.

Düzenli fiziksel aktivite kardiyovasküler hastalıkları önler. (✓)

Düzenli fiziksel aktivitenin, kalp- damar sistemi hastalıklarının önlenmesi de dahil olmak üzere sağlık üzerinde çok sayıda yararı vardır. Düzenli fiziksel egzersiz, kan dolaşımını, vücut kaslarını ve damar yapılarını güçlendirmeye, kiloyu düzenlemeye, kandaki “kötü kolesterol” ve trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Ek olarak atar damarlardan yağ plaklarını temizleyen ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan lipid bazlı proteini üretmesi için uyarır.

Fiziksel aktivite ruh halini iyileştirir.(✓)

Fiziksel aktivite, kişileri daha mutlu, daha rahat ve daha az endişeli hale getirebilecek ilgili hormonların salgılanmalarını sağlar.

Örneğin, Endorfin hormonu bazı duygularımızı kontrol etmekten sorumludur. Düzenli fiziksel aktivite endorfin seviyesini arttırır. Endorfin salınımı, duygulanımı etkileyerek keyif ve genel iyilik hali üzerinde belirgin değişimleri destekler.