SEMPTOMLARI

Belirtileri Nelerdir?

Fonksiyonel dispepsi belirtileri arasında üst karın bölgesinde(epigastrik ağrı) veya göğüste rahatsızlık ve ağrı, karın şişliği, erken doyma, aşırı geğirme, karın gurultusu, bulantı ve nadiren kusma yer alır. Ciddi semptomlar göstermese de hastalık sınırlayıcı olabilir ve yaşam kalitesini bozabilir.

TEDAVİSİ

Nasıl Tedavi Edilir?

Sindirim güçlüklerine yönelik tavsiyelerin çoğu beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzındaki değişikliklerle ilgilidir. Fonksiyonel dispepsi, dengeli ve sağlıklı beslenme, düzenli yemek, yenen yemek miktarının azaltılması, kahve ve çay tüketiminin sınırlandırılması ile tedavi edilir. Ayrıca kişi yavaş yemeli ve yemeklerden sonra uzanmaktan kaçınmalıdır. Bazı durumlarda yardımcı olması için enzimler ve başka ilaçlar reçete edilebilir.

İLGİLİ BÖLÜM

Gastroenteroloji

Yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra kanalları ve pankreası içeren sindirim sistemi hastalıklarının incelenmesi, teşhisi, tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen tıbbi uzmanlık alanıdır.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Neden Olur ve Nasıl Önlenebilir?

Organik dispepsinin aksine, fonksiyonel dispepsi herhangi bir hastalıktan kaynaklanmaz. Bu sorun yanlış beslenme alışkanlıklarından veya stresten kaynaklanır. Çok yağlı veya aşırı baharatlı yiyecekler yemekten, alkol ve kafein tüketmekten ve gazlı içecekler içmekten kaçınılmalıdır. Yavaş ve yeterli miktarda yemek önemlidir. Anksiyete ve depresyon hastalığın başlangıcında etkin bir rol oynayabilir. Bu anlamda kişiler rahatlama teknikleri aramalı ve bu sorunlarla mücadele etmelidir.

İSTATİSTİKLER 

Gelişmiş ülkelerdeki nüfusun %25’i bu hastalıktan muzdariptir. Endoskopi 50 yaşından itibaren yapılmalıdır.