SEMPTOMLARI

Belirtileri Nelerdir?

Gestasyonel diyabet genellikle semptom vermez ve rutin tetkikler ile tanı konulur. Gestasyonel diyabet, gebelik sırasında iki farklı zaman aralığında teşhis edilebilir. İlk üç aylık dönemde, açlık şekeri değeri 92 mg/dl’den yüksek ise veya 24 ila 28. haftalar arasında, oral glukoz tolerans testinin 3 değerinden biri normalden yüksek ise tanı koydurucudur.

TEDAVİSİ

Nasıl Tedavi Edilir?

Başlangıç aşamasında, gestasyonel diyabet tedavisi ilaçlarla yapılmaz. Diyet esas teşkil eder.

Hamile kadının beslenme durumu, tıbbi geçmişi, beslenme alışkanlıkları ve sosyokültürel seviyesi dikkate alınarak bir beslenme uzmanı/diyetisyen tarafından diyet programı hazırlanmalıdır.

Daha iyi şeker kontrolünü sağlamak için egzersiz de çok önemlidir. Egzersizler hafif olmalı ve kişinin fiziksel durumuna göre ayarlanmalıdır. Yüzme ve yürüyüş her zaman en iyi seçeneklerdir. Egzersize ve diyete rağmen kan şekeri kontrol edilemiyorsa, ilaç tedavisine başlanmalıdır. Hekim kontrolünde, güvenli olan ilaçlar seçenekler arasındadır.

İLGİLİ BÖLÜM

Kadın Hastalıkları ve Doğum (Jinekoloji-Obstetrik)

Kadın sağlığının iki önemli alanını olan Obstetrik ve Jinekolojik hastalıklar ile ilgilenen cerrahi uzmanlık dalıdır. Jinekoloji, kadın üreme sisteminin iyi huylu ve kötü huylu hastalıklarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisiyle ilgilenir. Obstetrik ise sağlıklı doğum gerçekleştirmek de dahil olmak üzere hamilelik sırasındaki izlem ve müdahaleler ile ilgilidir.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Neden Olur ve Nasıl Önlenebilir?

Gebelikte gestasyonel diyabet gelişme riskini artıran çeşitli faktörler vardır. Bu faktörlerden en önemlileri şunlardır: aşırı kilolu olmak, birinci derece akrabalarda (baba, anne veya kardeşler) tip 2 diyabetes mellitus (insülin kullanılmayan şeker hastalığı) öyküsü bulunması, 35 yaşın üzerinde olmak ve önceki bir gebelikte kişisel gestasyonel diyabet öyküsüne sahip olmak.

Riski azaltmak için, hamilelik sırasında kilo alımını kontrol etmek ve şeker açısından zengin gıdaların alımını kısıtlayarak diyeti düzenlemek önemlidir.

İSTATİSTİKLER

Gestasyonel diyabet her 100 hamile kadından yaklaşık 8’inde görülür.

 Oral glukoz toleransı 24- 28. haftada yapılmalıdır.