SEMPTOMLARI

Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri, mide krampları (karın ağrısı), kusma, ishal, bulantı, ateş, baş ağrısı, titreme, kas ağrısı, halsizlik ve genel kırgınlık olabilir.

Bu belirtiler kontamine olmuş (mikroorganizma bulaşmış) gıdayı yedikten birkaç dakika veya saat sonra ortaya çıkabilir.

TEDAVİSİ

Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalık genellikle 1-3 gün sürer ancak bir haftaya kadar da uzayabilir.

Bu süre zarfında alınması gereken bazı önemler: kusma ve ishal sırasında kaybedilen sıvıları yerine koymak için bol su içilmesi, istirahat edilmesi, az miktarda, hafif yemekler yenmesi, yağsız tost, pirinç ve muz gibi yiyeceklerin tercih edilmesi, alkol, kafein, gazlı içecekler ve baharatlı, yağlı yiyeceklerden kaçınılmasıdır.

Bazı durumlarda, belirli bakteriyel infeksiyon türleri için antibiyotikler, bulantı için bulantı önleyici ilaçlar reçete edilebilir.

İLGİLİ BÖLÜM

Gastroenteroloji

Yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra kanalları ve pankreası içeren sindirim sistemi hastalıklarının incelenmesi, teşhisi, tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen tıbbi uzmanlık alanıdır.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Nasıl Olur ve Nasıl Önlenir?

Mikroorganizmaların (bakteriler, virüsler, parazitler) bulaşıp çoğaldığı ve/veya içerisinde toksin ürettiği gıdaların tüketilmesi ile gıda zehirlenmesi meydana gelir.

Mikroorganizmalar gıdaya üretimin herhangi bir noktasında bulaşabilir: yetiştirme, hasat, işleme, depolama taşıma veya pişirme bu aşamalara dahildir.

Gıda uygun şekilde korunmamışsa, iyi pişirilmemişse, son kullanma tarihinden sonra tüketilmişse veya çapraz bulaşa (gıdalar, yüzeyler veya ekipmanlar arasında bakteri yayılmasına) maruz kalmışsa kontaminasyon meydana gelebilir

.Gıda zehirlenmesi: ellerinin düzenli olarak yıkanması, tezgâhın, mutfak gereçlerinin ve yüzeylerin temiz tutulması, yiyeceklerin uygun şekilde pişirilmesi, pişmiş yemeklerin birden fazla kez ısıtılmaması ile önlenebilir.

Yaz aylarında, havalar sıcak olduğu için gıdalarda bulunan mikroorganizmaların çoğalması kolaylaşır bu nedenle bu aylarda gıda zehirlenmelerine özelikle dikkat gösterilmeli, azami tedbir alınmalıdır.

İSTATİSTİKLER

Hastalık 1 ila 3 gün sürer ancak 1 haftaya kadar devam da edebilir. Kontamine gıdayı yedikten(ortalama) 30 dakika ila 24 saat sonra belirtiler görülür.