HASTALIKLAR
Birlikte Olduğu Hastalıklar
Işığa karşı hassasiyete neden olabilecek hastalıklar arasında konjonktivit, glokom, retina dekolmanı, kornea ülseri, katarakt veya üveit(göz küresinin orta tabakasının iltihabı) gibi gözleri etkileyen hastalıklar yer alır. Romatizmal hastalıklar, alerjiler, menenjit, botulizm veya migren gibi aslında doğrudan gözlerle ilişkisi olmayan bazı sistemik hastalıklar da bu belirtinin nedeni olabilir.
TİPOLOJİ
İlişkili Belirtiler
Gözlerin ışığa karşı hassasiyeti ile ilişkili semptomların türü, semptomun kaynağı ile doğrudan ilişkilidir. Açık renkli gözlere (mavi, yeşil veya açık kahverengi) sahip kişilerde pigmentasyon azdır bu da hafif hassasiyete neden olabilir.
Ağır hassasiyette ise genelde altta yatan bir hastalık vardır. Bu nedenle fotofobi aniden, yoğun bir şekilde ortaya çıktığında, tıbbi yardım almak çok önemlidir.
SEMPTOMLARI
Birlikte Olduğu Belirtiler
Işığa karşı hassasiyet gözlerde kızarıklık, yanma veya şişlik gibi başka semptomlarla da ilişkili olabilir. Baş ağrısı da çok yaygındır. Daha nadir durumlarda gözlerin ışığa karşı hassasiyeti ağrılı olabilir.
ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
Nasıl Tedavi Edilir veya Hafifletilir?
Tedavinin asıl duruma yönelik olması gerektiği için nedenini araştırmak önemlidir. Altta yatan bir hastalık bulunmadığı durumlarda, ultraviyole (UV) korumalı güneş gözlüğü takılması önerilir. Yüksek ışık maruziyetine sahip ortamlarda (plaj, kar) ekstra koruma için polarize camlı gözlükler veya otomatik kararan ışığa duyarlı gözlük camları kullanılabilir.
Şapka takmak ya da bir şemsiye kullanmak da faydalı olabilir.
İLGİLİ BÖLÜM
Nöroloji / Göz Hastalıkları
Nöroloji, beyin, omurilik, sinirler ve kasları içeren sinir sistemi hastalıklarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisiyle ilgilenen bir uzmanlık alanıdır.
Göz Hastalıkları, göz sağlığı ve görme ile ilgili hastalıkların tanı ve tedavisini yapan uzmanlık dalıdır. Görme bozuklukları, göz ağrıları, bulanık görme, kırma kusurları, gözde batma ve iltihaplanma gibi durumlar için göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.