HASTALIKLAR
Birlikte Olduğu Hastalıklar
Halsizliğe depresif durumlar, anksiyete ve stres oldukça yaygın bir şekilde neden olur. Ayırıca bazı ilaçların yan etkileri, alkol da önemli etkenler arasındadır.
Anemi(demir eksikliği anemisi ve diğerleri), tiroid hastalıkları(hipotiroidi ve hipertiroidi), multipl skleroz, alerjik hastalıklar, kronik böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, kalp ve damar hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, amfizem ve kanser halsizlik yapan hastalıklardır. Halsizlik fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromunda da görülür.
TİPOLOJİ
İlişkili Belirtiler
Halsizlik iki türe ayrılabilir: fiziksel ve zihinsel. Fiziksel halsizlik durumunda, merdiven çıkmak, yürümek veya hafif ağırlıkları taşımak zorlaşabilir ve kaslarda güçsüzlük hissedilebilir. Zihinsel halsizlikte ise konsantre olmak ve odaklanmak güçleşir. Bazı durumlarda uyuşukluk da eşlik edebilir. Kişi çalışırken ya da sosyal ortamlarda uyanık kalmakta zorluk yaşayabilir.
SEMPTOMLARI
Birlikte Olduğu Belirtiler
Nedenine bağlı olarak, kas ağrısı, baş ağrısı, bulanık görme, iştahsızlık, nefes almada zorluk ve sinirlilik gibi ilişkili bir dizi diğer belirtiler de ortaya çıkabilir.
ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
Nasıl Tedavi Edilir veya Hafifletilir?
Halsizliğe neden olan hastalık mutlaka teşhis ve tedavi edilmelidir. Bununla birlikte, sebep olan hastalık ne olursa olsun uygulanabilecek bazı yaşam tarzı önlemleri mevcuttur. Kahve veya kafeinli içeceklerden kaçınmak, şeker içeriği yüksek gıdalar yerine meyve ve sebzeleri tercih etmek halsizliği hafifletmeye ve uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Haftada üç kez 30 dakika hafif egzersiz yapmak da faydalıdır, ayrıca bazı durumlarda fizyoterapi seansları gerekli olabilir. Eğer halsizlik bir ruh sağlığı problemine bağlıysa, bilişsel-davranışçı terapi gibi psikolojik destek almak da önemli olabilir.
İLGİLİ BÖLÜM
Aile Hekimliği
Her yaştan, cinsiyetten ve sağlık durumundan insanların sağlık sorunları ile ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Akut veya kronik hastalıklar için bakım sağlar ve gereğinde diğer tıbbi uzmanlık alanları ile irtibat kurar.