HASTALIKLAR

Birlikte Olduğu Hastalıklar

Kabızlık irritabl bağırsak sendromu, Crohn hastalığı, kolorektal kanser veya anal fissür(anüs içindeki deride küçük çatlak) gibi bağırsak ve anüs ile ilişkili patolojilerin bir işareti olabilir. Bunun yanı sıra, diyabet, hipotiroidizm ve Parkinson hastalığı gibi kabızlığa yol açan başka hastalıklar da mevcuttur. Ayrıca hamilelik ve bazı ilaçlar da kabızlık sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir.

TİPOLOJİ

İlişkili Belirtiler

Kabızlık, derecesi ve süresi bakımından kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu, kabızlığın hafif veya şiddetli, akut ya da kronik olabileceği anlamına gelir. Genellikle kabızlık, bir kişinin haftada 2’den az tuvalete çıkması, tuvalette büyük çaba sarf etmesi ve bazen elle müdahale yoluna gitmesi durumudur. Kabızlık her yaşta görülebilir. Kadınları erkeklerden daha fazla etkiler. Aktivite azalması, susuzluk ve beslenme hataları nedeniyle yaşla birlikte kötüleşir. Ayrıca hamilelikte de sıkça karşılaşılan bir durumdur.

SEMPTOMLARI

Birlikte Olduğu Belirtiler 

Kabızlık ile ilişkilendirilebilecek başka belirtiler de olabilir. Bunlar, karın ağrısı, şişkinlik, gaz, anal bölgede ağrı ve kanama olarak sayılabilir.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER 

Nasıl Tedavi Edilir veya Hafifletilir?

Sebebini araştırmanın yanı sıra su, meyve, sebze ve tahıl gibi lif açısından zengin gıdaların alımını artırmak, hareketsiz yaşam tarzından kaçınmak ve gerekirse reçete edilmiş ilaçları almak çok önemlidir. Kabızlık devam ediyorsa veya ciddi semptomlar varsa, kişi bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.

İLGİLİ BÖLÜM

Gastroenteroloji

Yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra kanalları ve pankreası içeren sindirim sistemi hastalıklarının incelenmesi, teşhisi, tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen tıbbi uzmanlık alanıdır.