SEMPTOMLARI

Belirtileri Nelerdir?

Kalp yetmezliğinin tipik belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, özellikle ayaklar ve bacaklarda şişme (şişlik vücudun diğer bölgelerini de etkileyebilir), öksürük, iç çekme, iştah azalması, taşikardi(kalbin hızlı atması) ve egzersize tahammülsüzlük yer alır.

TEDAVİSİ

Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi, hekim tarafından reçete edilen ilaçların düzenli kullanımını, sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesini ve risk faktörlerinin kontrolünü içerir. Daha ciddi durumlarda, kalp piline benzer bir kalp cihazının takılması gerekebilir. Kalp yetmezliği ile ilgili tüm olumsuz durumlar ortadan kaldırılamayabilir ancak tedaviler belirtileri azaltabilir ve yaşam süresini uzatabilir. Hastalığın evresine göre hekim kontrolünde egzersiz yapmak, tuz alımını azaltmak, stresi ve kiloyu kontrol etmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri de yaşam kalitesini artırmaya katkı sağlar.

İLGİLİ BÖLÜM

Kardiyoloji 

Kalp ve kardiyovasküler sistemi etkileyen hastalıklarla ilgilenen uzmanlık alanıdır. Kardiyolog ise bu alanda uzmanlaşmış hekimdir.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Ne Sebep Olur ve Nasıl Önlenebilir?

Çoğu durumda kalp yetmezliği, kalp kasının(miyokardın) zayıflamasından kaynaklanır. Koroner arter hastalığı (kalbi besleyen damarların aterosklerozu gibi), özellikle de akut miyokard enfarktüsü (kalp krizi), kalp kapak hastalıkları, kardiyak aritmiler (ritim bozuklukları), yüksek tansiyon, diyabet ve diğer başka faktörler kalp yetmezliğine yol açabilir. Önleyici tedbirler arasında sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, sigara içmemek ve alkolden kaçınmak yer alır. Ayrıca halihazırda yüksek kolesterol, yüksek tansiyon veya diyabet mevcutsa, bunlar hekim tarafından izlenmeli ve önerilere titizlikle uyulmalıdır.

İSTATİSTİKLER

65 yaş üstü kişilerde hastaneye yatışın ana nedenidir. Ülkemizde 2 milyonun üstünde kalp yetersizliği hastası mevcuttur.

https://tkd.org.tr/TKDData/Uploads/files/Turkiyede-kalp-yetersizligi-yol-haritasi.pdf