Kanser Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar ve Doğrular
Yanlışlar
Kanseri Önlemek İmkansızdır. (x)
Dengeli beslenmek ve egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak, alkol tüketimini azaltmak gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle kanser riski azaltılabilir. Diğer önemli önlemler arasında güneşe maruz kalmayı azaltmak ve çocukluktan itibaren güneş koruyucu krem kullanmaktır.
Kansere İşaret Eden Herhangi Bir Belirti Yoktur. (x)
Kanser, farkına erken varabileceğiniz birçok belirti ve semptoma sahiptir. Belirgin bir nedeni olmayan geçmeyen ve lokalize ağrı, iyileşmeyen yaralar, dışkıda kan, yemek yerken ağrı, ses kısıklığı, inatçı öksürük, nefes darlığı, kanlı balgam, meme, testis, koltuk altı, kasık veya rahim ağzında yumru, meme derisinde değişiklikler gibi belirtiler örnek olarak verilebilir.
Bunlar gibi belirti ve semptomların varlığında, kişi sahip olduğu rahatsızlığa yönelik tanı ve tedavi seçenekleri için mutlaka doktora danışmalıdır.
Kanser Sadece Genetik Nedenlerle Oluşur. (x)
Bazı kanser türlerinin gelişiminde genetik yatkınlık neden olabilir, ancak çevresel faktörler, yaşam tarzı ve beslenme de büyük rol oynar. Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri riskleri azaltabilir.
Radyasyonlu Sağlık Testleri Kanser Yapar, Bu Yüzden Kaçınılmalıdır. (x)
Radyasyon kullanılarak yapılan tıbbi görüntüleme teknikleri, genellikle düşük dozda radyasyon içerir ve riskler çok düşüktür. Kanser ve diğer pek çok hastalığın teşhisi için bu testler tanı ve tedavi sürecinde gerekli olabilir ve sağladığı yararlar risklerden çok daha fazladır.
Doğrular
Rahim Ağzı Kanserini Önlemek İçin Aşılar Mevcuttur. (✓)
En son yayımlanan resmi verilere göre; ülkemizde bir yıl içerisinde yaklaşık 2.125 kadın serviks kanseri tanısı almıştır. Bu kanser türü, İnsan Papilloma Virüsü (HPV) adı verilen bir virüs tarafından oluşturulur. Ancak, bazı HPV türleri aşılarla önlenebilir.
Erken Teşhis Mortalite Riskini Azaltır (✓)
Birçok kanser türü, ortaya çıktığı andan itibaren uzun bir süreç gösterir. Bu nedenle, kanserin mümkün olan en erken aşamada teşhis edilmesi, hastalığın seyrini önemli ölçüde iyileştirebilir.
Erken evrelerde teşhis edilen kanser, metastaz gibi daha ileri ve tedavisi daha zor aşamalara ilerleme riskini azaltır, dolayısıyla mortalite riskini de düşürür.
Dengeli Bir Diyet ve Düzenli Egzersiz Kanser Riskini Azaltabilir. (✓)
Sağlıklı bir yaşam tarzı, kanser riskini azaltabilir. Lif açısından zengin gıdalar, düşük yağlı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite, genel sağlık ve kanser riski üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
Bazı kanser türleri için tarama mümkündür. (✓)
Ulusal Onkolojik Hastalıklar Programı kapsamında sunulan ve Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği kanser tarama yöntemleri şunlardır: rahim ağzı kanseri taraması (smear testi), kadın meme kanseri taraması (mamografi) ve prostat (PSA), kolorektal kanser taraması (dışkıda gizli kan testi).
Bu tarama yöntemleri, kanserin erken teşhis edilmesine olanak sağlayarak mortaliteyi büyük ölçüde azaltır.