HASTALIKLAR
Birlikte Olduğu Hastalıklar
Çoğu zaman bu belirti, deri hastalıklarından kaynaklanır. En yaygın olanları egzama, kontakt dermatit ve atopik dermatit (sedef hastalığı) gibi durumlardır. Yiyecekler, toz akarları, polenler veya hayvan tüylerine karşı gelişen alerjik reaksiyonlar ve nöropatiler kaşıntıya yol açabilir.
TİPOLOJİ
İlişkili Belirtiler
Kaşıntı tipolojisinde dört temel ayırım vardır: derideki inflamatuar veya patolojik süreçlerden kaynaklanan dermatolojik mekanizma, deri dışındaki iç organlarla ilgili sistemik mekanizma, merkezi veya periferik sinir sistemi hastalıklarıyla bağlantılı nöropatik mekanizma ve psikolojik bozukluklarla ilişkili psikojenik mekanizma. Yoğun kaşımanın cilt bariyerini bozarak, ikincil cilt hastalıklarının (iltihaplanma veya infeksiyon) gelişmesine neden olabileceğini ve virüslerin, bakterilerin ve mantarların vücuda girişini kolaylaştırabileceğini unutmamak gerekir.
SEMPTOMLARI
Birlikte Olduğu Belirtiler
Kaşıntının beraberinde kızarıklık, ciltte çizilmiş gibi bir görünüm, kırmızımsı lekeler, kabarcıklar veya sivilceler ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, her zaman başka bir hastalığın varlığına işaret etmese de en yaygın birlikte görülen belirti, kuru ve pullu bir cilttir.
ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
Nasıl Tedavi Edilir veya Hafifletilir?
İlaçlar veya fototerapi gibi nedene yönelik tedavilere ek olarak, tamamlayıcı önlemler arasında cilt nemlendiricileri kullanılabilir. Kaşımak yerine cildi hafifçe sıvazlamak, ılık banyolar yapmak, tırnakları kesip temiz tutmak, bol kıyafetler giymek ve pamuk gibi doğal liflerden yapılmış giysileri tercih etmek önerilir. Ayrıca hassas ciltler için uygun çamaşır deterjanları da temin edilebilir.
İLGİLİ BÖLÜM
Dermatoloji (Cildiye)
Cilt, saç ve tırnak hastalıklarının tanı ve tedavisiyle ilgilenen uzmanlık alanıdır. Cilt döküntüleri, akne, egzama, alerjik reaksiyonlar, deri kanseri şüphesi ve saç dökülmesi gibi durumlarla dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.