HASTALIKLAR
Birlikte Olduğu Hastalıklar
Sindirim sistemi hastalıkları, psikolojik hastalıklar, onkolojik hastalıklar ve tedavilerinde kilo kaybı görülebilmektedir. Kilo kaybı tüberküloz, insan immün yetmezlik virüsü (HIV) infeksiyonu veya gastroenterit gibi bazı bakteriyel veya viral infeksiyonlarda da görülebilir.
TİPOLOJİ
İlişkili Belirtiler
İstemsiz kilo kaybı söz konusu olduğunda, bunun psikolojik mi(anksiyete, depresyon, stres gibi durumlarla bağlantılı) yoksa organik kökenli mi olduğunu ayırt etmek önemlidir. Psikolojik nedenler yas, boşanma, iş kaybı gibi yaşam olaylarıyla ilişkili olabilir. Organik kökenli durumlarda ise kilo kaybına altta yatan bir hastalık neden olur. Her iki durumda da halsizlik, bitkinlik ve iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir. Bu da gıda alımında azalmaya yol açabilir.
SEMPTOMLARI
Birlikte Olduğu Belirtiler
Kilo kaybı nedenini ve durumun ciddiyetini gösterebilecek diğer belirtilerin farkında olmak önemlidir. Gece terlemesi ve ateş, nefes darlığı, öksürük, kan tükürme, aşırı susama idrar sıklığında artış, baş ağrısı, kemik-eklem ağrısı, görme bozuklukları, ishal ve sık tekrarlayan enfeksiyonlar (örneğin grip) bu belirtilere örneklerdir.
ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
Nasıl Tedavi Edilir veya Hafifletilir?
Atılması gereken ilk adım, hekim kontrolü ile kilo kaybına neden olan bir hastalık olup olmadığını öğrenmektir. Eğer bir hastalık tespit edilirse, tedavi bu hastalığa yönelik olacaktır. Bunun yanı sıra, iştah artırmaya yardımcı olacak şekilde, günde birkaç kez az porsiyonlar halinde yemek, yiyecekleri farklı tatlarla daha cazip hale getirmeye çalışmak, yeni baharatlar kullanmak işe yarayabilir. Bir beslenme uzmanı, ideal kilo için gerekli kaloriyi hesaplayarak, bir diyet planı yapabilir.
İLGİLİ BÖLÜM
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Vücudun iç organlarına ait hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır.