SEMPTOMLARI 

Belirtileri Nelerdir? 

Kronik böbrek hastalığı, günümüzde dünya çapında bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Hastalık genellikle sessiz seyreder, çünkü çoğu vakada belirtiler ancak ileri aşamada ortaya çıkar. Hastalığın başlangıcında belirti olmaması, kişilerin gerekli tedbirleri zamanında almamalarına veya göz ardı etmelerine neden olabilir. Belirtiler arasında sık idrara çıkma, idrarda kan, idrar yaparken yanma veya idrar yapma zorluğu, gözlerde, ellerde ve/veya ayaklarda şişme, ciltte soluklaşma (saman rengi gibi bir cilt), kaşıntı, nefes almada zorluk, bel ağrısı, yüksek tansiyon, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, gastrit, bulantı, kusma, üremik nefes(karakteristik idrar kokulu nefes), uykusuzluk ve sinirlilik yer alabilir. 

TEDAVİSİ 

Kronik Böbrek Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir? 

Tedavisi, hastalığın hangi aşamada olduğuna bağlıdır ve üç temele dayanır: testler yoluyla erken teşhis (erken teşhis için düzenli kontrollerin yapılması önemlidir), nefroloji uzmanına zamanında başvurulması ile ilerlemenin önlenmesi, kalan böbrek fonksiyonlarını koruyacak diğer önlemleri almak. Sebebe yönelik tedaviye ek olarak, böbrek yetmezliğinin tedavisi, düşük proteinli diyetin oluşturulması ve ilaç kullanımına odaklanır. Amaç, böbrek fonksiyonlarındaki düşüşü yavaşlatmak veya durdurmaktır. Bu hedefe ulaşılamadığı durumlarda, diyaliz veya böbrek nakli düşünülür. 

İLGİLİ BÖLÜM 

Nefroloji 

Böbreklerin işleyişini etkileyen hastalıkların incelenmesi, teşhisi ve tedavisi ile ilgili uzmanlık alanıdır. 

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER 

Ne Sebep Olur ve Nasıl Önlenebilir? 

Böbrek hastalığında kontrol edilemeyen risk faktörleri (yaş, cinsiyet, ırk, genetik) etkili olabilir. Ancak kontrol edilebilen faktörlerle ve diğer hastalıklarla mücadele, böbrek hasarının ortaya çıkmasını engelleyebilir veya geciktirebilir. 

Böbrek yetmezliği; hipertansiyon, diyabet, kronik nefrit, litiyazis (böbrek taşı),  prostat tıkanıklığı, tekrarlayan idrar infeksiyonları ve kalıtsal hastalıklar gibi çeşitli hastalıklardan da kaynaklanabilir. Ayrıca bazı ilaç türlerinin kötüye kullanımı da böbrek yetmezliğine yol açabilir. En sık görülen iki neden diyabet ve yüksek tansiyondur. Bu nedenle böbrek hastalığının ilerlemesini önlemek için bu risk faktörlerinin sıkı bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir. 

Önleyici müdahale olanakları arasında; ilaçların reçeteli kullanımı, protein ve tuz dengesine dikkat edilmesi, obezite, hiperürisemi, dislipidemi, iyonik bozukluklar, anemi, kemik mineral bozuklukları ve asidozun kontrol edilmesi, nefrotoksik ilaçlardan, tütün ve alkolden uzak durulması, sağlıklı yaşam tarzlarının benimsenmesi, ağız sağlığına dikkat edilmesi ve fiziksel egzersiz yapılması yer almaktadır. 

İSTATİSTİKLER 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde her 6-7 erişkinden birinde (evresine bakılmaksızın) kronik böbrek hastalığı mevcuttur.  

Kaynak: https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/kronik-hastaliklar-ve-yasli-sagligi-db/Dokumanlar/Kitaplar/Turkiye_Bobrek_Hastaliklari_Onleme_ve_Kontrol_Programi_2018-2023.pdf”