HASTALIKLAR

Birlikte Olduğu Hastalıklar

Kulak ağrısı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Hafif vakalarda, kulak infeksiyonları(otit) ile ilişkili olabilir.

Kulakla aynı beyin sinirlerini paylaşan, örneğin boğazı, ağzı veya sinüsleri etkileyen bir hastalık da kulak ağrısı yapabilir.

Soğuk algınlığı, alerji, sinüzit, bademcik iltihabı, kulak mantarı, kulak kanalında egzama, kulak tümörleri ve gırtlak kanseri kulak ağrısı ile ilişkili olabilir.

TİPOLOJİ

İlişkili Belirtiler

Ağrının şiddeti hafiften ağıra, süresi akuttan(ani) kroniğe(süreğen) değişebilir. Akut durumun en yaygın nedeni orta veya dış kulak yolu infeksiyonudur. Hava basıncındaki değişiklikler de (örneğin, uçakla seyahat veya dalış aktivitesi) kulak zarlarının normal işleyişini bozabilir ve akut ağrıya neden olabilir.

Çoğu durumda ağrı geçicidir. Bir veya iki günden fazla sürmez. Ağrı 2-3 haftadan uzun sürdüğünde, çene eklemi bozuklukları, kronik kulak infeksiyonları veya tümörler gibi daha az görülen nedenler araştırılır.

SEMPTOMLARI

Birlikte Olduğu Belirtiler 

Kulak ağrısına baş ağrısı, diş ağrısı ve hatta ateş gibi bir dizi başka belirti eşlik edebilir. Baş dönmesi, iştah kaybı veya kulak kaşıntısı da olabilir.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER 

Nasıl Tedavi Edilir veya Hafifletilir?

Erken dönemde, nedeni tespit etmek çok önemlidir. Genellikle altta yatan hastalık daha sonra tedavi edilir. İnfeksiyon durumunda reçeteli antibiyotikler ve burun damlaları çok etkili olabilir. Ağrı kesiciler ve anti-inflamatuar ilaçlar da ağrıyı azaltmak için yaygın olarak reçete edilir. Bazı akut ve kronik kulak ağrısı olan iltihabi durumlarda, etkilenen bölgelerdeki bakterilerin çoğalmasını azaltmak için cerrahi müdahale de gerekebilir.

İLGİLİ BÖLÜM

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Kulak, burun, boğaz, boyun ve bazı yüz bölgesi hastalıklarının tanısı, tıbbi ve cerrahi tedavisi ile ilgilenen bir uzmanlık dalıdır.