HASTALIKLAR
Birlikte Olduğu Hastalıklar
Bir hastalık olmamakla birlikte tren, tekne, araba yolculukları da bu belirtiye neden olabilir.
Şiddetli ağrılar, stres ve kaygı da kusmaya yol açabilir. Kalp krizi, grip, menenjit, gastroenterit, ülserler, bazı kanserler, apandisit, safra kesesi hastalıkları, migren, labirentit, böbrek infeksiyonları, böbrek taşları, bağırsak tıkanıklığı da kusmayı tetikleyen diğer hastalıklardır. Bulimia, kusma ile ilişkili bir tür yeme hastalığı olmasına rağmen, kusmanın indüklenmiş(psikolojik) olması nedeniyle diğer patolojilerden farklıdır. Hamilelikte genellikle de ilk üç aylık dönemde kusma olabilir.
TİPOLOJİ
İlişkili Belirtiler
Kusmuk genellikle yiyecek parçaları içerir. Kan kusulduğunda içerik kırmızıdır ancak kan sindirilmişse kusmuk kahve telvesi gibi görünür. Karaciğerde üretilen ve safra kesesinde depolanan bir sıvı olan safralı kusma varsa, kusmuk sarımsı yeşil renktedir ve acı bir tadı vardır. Bazen kusma çok şiddetli olabilir ve içindekileri birkaç metre öteye fırlatabilir. Buna projektil kusma denir. Bu nöbet genellikle birkaç saat sürer ancak bir günden fazla sürerse veya tekrarlarsa hekim kontrolü gerekir.
SEMPTOMLARI
Birlikte Olduğu Belirtiler
İshal, baş ağrısı, boyun sertliği, bilinç bozuklukları veya dikkat kaybı gibi diğer belirtilere dikkat etmek önemlidir. Sürekli karın ağrısı, dokunulduğunda hassasiyet veya karında şişlik olup olmaması önemlidir.
Ayrıca susuzluk, ağız kuruluğu, idrar üretiminde azalma, halsizlik ve yorgunluk gibi dehidratasyon belirtilerini de kontrol etmek gerekir. Kusmaya genellikle halsizlik, ağızda acı bir tat ve soğuk terleme eşlik eder.
ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
Nasıl Tedavi Edilir veya Hafifletilir?
En önemli husus susuz kalmamaktır. Bu nedenle su, çay veya diğer bitki çayları gibi sıvıların tüketilmesi önerilir. Kusma geçene kadar sıvı ağırlıklı bir diyet tercih edilmelidir. Yiyecek, parfüm veya duman kaynaklı güçlü kokulardan kaçınılmalıdır. Katılara geçildiğinde, baharatlı yiyeceklerden uzak durmak ve sindirimi kolay olan tahılları, pirinç ve bisküvi gibi gıdaları tercih etmek gerekir. Taşıt tutmasına bağlı ise bunu hafifletecek ilaçlar mevcuttur. Eğer bu semptoma neden olan bir hastalık varsa, tedavi altta yatan hastalığa yönelik olmalıdır.
İLGİLİ BÖLÜM
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Vücudun iç organlarına ait hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır.