HASTALIKLAR

Birlikte Olduğu Hastalıklar

Crohn hastalığı, Ülseratif kolit, gastroenterit, irritabl bağırsak sendromu ve pankreatit gibi gastrointestinal sistem hastalıkları da mide bulantısına neden olabilir.

Bir tür kulak iltihabı olan labirentit, migren, anksiyete, depresyon gibi ruhsal hastalıklar da bulantı yapabilir.

Bulantıya beyin tümörleri, kalp krizi, bazı kanser türleri, grip, tiroid hastalığı ve böbrek veya karaciğer bozukluklarının neden olması daha az yaygındır ancak yine de mümkündür.

Hamilelik bir hastalık değildir ancak özellikle ilk üç aylık dönemde bulantı olabilir. Araçlar, tekneler de tetikleyici bir sebep olabilir.

TİPOLOJİ

İlişkili Belirtiler

Bulantı ve kusma arasında ayrım yapmak önemlidir. Mide bulantısı temelde kendini iyi hissetmeme, huzursuzluk ve rahatsızlık hissidir ve sonunda kusmaya yol açabilir. Kusma ise mide içeriğinin boşalmasına yol açan istem dışı harekettir. Bulantı her zaman kusmaya yol açmaz.

SEMPTOMLARI

Birlikte Olduğu Belirtiler 

Bazı durumlarda bulantıya şişkinlik, gaz, geğirme(erüstasyon), mide ekşimesi, hazımsızlık, karın ağrısı, kramplar, kabızlık, ishal eşlik eder. Kişinin belirli gıdalara veya belirli kokulara karşı hassasiyeti veya intoleransı da olabilir.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER 

Nasıl Tedavi Edilir veya Hafifletilir?

Temiz hava almak, az miktarda soğuk su içmek, nane ya da zencefilli içecekler mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Az porsiyonlar halinde, sık öğünler yenilmeli, yağlı veya şekerli içeceklerden kaçınılmalıdır.

İLGİLİ BÖLÜM

Gastroenteroloji

Yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra kanalları ve pankreası içeren sindirim sistemi hastalıklarının incelenmesi, teşhisi, tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen tıbbi uzmanlık alanıdır.