SEMPTOMLARI

Belirtileri Nelerdir?

Miyomlar genellikle asemptomatiktir. Çoğu vakada tanı, rutin jinekolojik gözetim sırasında yapılan ultrasonda tesadüfen konulur.

En yaygın semptomları: bol ve uzamış adet kanaması, alt karında ağrı veya ağırlık hissi, kabızlık ve sık idrara çıkmadır. Ara kanama, karın hacminde artış, cinsel ilişki sırasında ağrı ve idrar kaçırma da görülebilir.

TEDAVİSİ

Nasıl Tedavi Edilir?

Miyomlar asemptomatik olduğunda, hekim yalnızca klinik ve ultrason ile izlemeyi tercih edebilir. Belirtiler olduğunda ise tedavi, özellikle miyomların yeri, boyutu, türü ve sayısı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Kadının yaşı ve çocuk sahibi olma düşüncesinin olup olmaması da tedavi stratejisinin belirlenmesinde son derece önemli iki unsurdur. Miyomların tedavisi tıbbi veya cerrahi olabilir. Tıbbi tedavi, kanamayı kontrol altına almayı ve miyomun büyümemesini amaçlayan ilaçları içerir. Cerrahi tedaviler ise miyomu çıkarmayı hedefler. Cerrahi işlem, rahim ağzından(histeroskopi) veya karında açılan küçük deliklerden cerrahi aletlerin yönlendirilmesi(laparoskopi) ile yapılabilir. Aryıca açık ameliyat(laparotomi) da yapılabilir. Belirli durumlarda, rahmin alınması (histerektomi) gerekebilir.

İLGİLİ BÖLÜM

Kadın Hastalıkları ve Doğum (Jinekoloji-Obstetrik)

Kadın sağlığının iki önemli alanını olan Obstetrik ve Jinekolojik hastalıklar ile ilgilenen cerrahi uzmanlık dalıdır. Jinekoloji, kadın üreme sisteminin iyi huylu ve kötü huylu hastalıklarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisiyle ilgilenir. Obstetrik ise sağlıklı doğum gerçekleştirmek de dahil olmak üzere hamilelik sırasındaki izlem ve müdahaleler ile ilgilidir.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Ne Sebep Olur ve Nasıl Önlenebilir?

Miyomların neden oluştuğu bilinmemektedir. Bununla birlikte, oluşumlarında genetik ve hormonal faktörlerin rol oynadığı söylenebilir. Siyahi kadınlarda miyom gelişme riski daha yüksektir. Miyomların büyümesi için obezite, aşırı alkol ve kırmızı et tüketimi, düşük sebze tüketimi ve düşük D vitamini seviyeleri gibi çeşitli risk faktörleri vardır. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam tarzı, bu tür iyi huylu pelvik tümörlerin ortaya çıkma riskini ve büyüme hızını azaltmaya yardımcı olabilir.

İSTATİSTİKLER

Uterin myom kadınların %30 – %60’ını etkiler. Doğurganlık çağındaki kadınlarda insidans %20 – %50 arasındadır.