SEMPTOMLARI

Belirtileri Nelerdir?

PID ile ilişkili belirtiler hafif ve fark edilmesi zor olabilir. En sık görülen belirtiler arasında değişen yoğunlukta alt karın bölgesinde ağrı (sürekli olabilir), kötü kokulu vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında vajinal kanama, ara kanama, cinsel ilişki sırasında ağrı, ateş ve sık idrara çıkma gibi idrar şikayetleri yer alır. Bulantı, kusma ve bel ağrısı da görülebilir.

TEDAVİSİ

Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID) Nasıl Tedavi Edilir?

Erken teşhis ve tedavi, başta infertilite(kısırlık) olmak üzere hastalığın ciddi risklerini azaltır. Tedavide oral veya intravenöz(damardan) geniş spektrumlu antibiyotikler reçete edilebilir. Hamilelik, pelvik apse veya ameliyat gereği gibi özel durumlarda hastaneye yatış gerekebilir. Cinsel partnerin de geniş spektrumlu antibiyotiklerle tedavisi önerilir.”

İLGİLİ BÖLÜM

Kadın Hastalıkları ve Doğum(Jinekoloji-Obstetrik)

Kadın sağlığının iki önemli alanını olan Obstetrik ve Jinekolojik hastalıklar ile ilgilenen cerrahi uzmanlık dalıdır. Jinekoloji, kadın üreme sisteminin iyi huylu ve kötü huylu hastalıklarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisiyle ilgilenir. Obstetrik ise sağlıklı doğum gerçekleştirmek de dahil olmak üzere hamilelik sırasındaki izlem ve müdahaleler ile ilgilidir.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Ne Sebep Olur ve Nasıl Önlenebilir?

Vajinadan iç üreme organlarına geçebilen ve pelvik inflamatuar hastalığa neden olan çeşitli bakteriler vardır. Neisseria Gonorrhoeae ve Chlamydia Trachomatis en yaygın olanlarıdır ve genellikle cinsel yolla bulaşırlar. Vajinal florayı bozan diğer bakteriler de PID’ye neden olabilir. PID, daha nadir olarak, doğum, doğum kontrolü için rahim içi araç yerleştirilmesi ve rahim küretajı (rahim içi materyalin çıkarıldığı bir prosedür) gibi rahim içi girişimsel işlem ile de ilişkili olabilir.

PID riskini azaltmak için, prezervatif(condom) kullanımı önemlidir. Çoğu doğum kontrol yöntemi cinsel yolla bulaşan infeksiyonlara karşı koruma sağlamaz, bu nedenle prezervatif(condom) kullanımı çok önemlidir. Cinsel yolla bulaşan infeksiyonlar için düzenli tarama yapılması da PID’nin önlenmesine katkıda bulunarak bu tür bir patolojinin erken teşhis ve tedavisine olanak sağlar.

İSTATİSTİKLER

PID geçiren kadınların 1/3’ü infeksiyonu tekrar geçirmektedir. Kısırlık yaklaşık her 5 kadından 1’inde görülür.