SEMPTOMLARI

Belirtileri Nelerdir?

Çoğu kişide belirti görülmez. Ancak, taşlardan biri safra kanalında sıkışırsa, üst karın bölgesinde, tipik olarak kramp olarak bilinen ve şiddeti artan ani başlangıçlı bir ağrıya yol açabilir. Bazı durumlarda, bu ağrı sağ omuza vurabilir.

TEDAVİSİ

Safra Kesesi Taşları Nasıl Tedavi Edilir?

Semptomatik safra kesesi taşı vakalarında safra kesesinin alınması için ameliyat(kolesistektomi) önerilir. Ameliyat klasik yolla (karın duvarında bir kesi) veya laparoskopi (cerrahi aletlerin küçük deliklerden karına yerleştirilmesi) ile yapılabilir.

İLGİLİ BÖLÜM

Gastroenteroloji

Yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra kanalları ve pankreası içeren sindirim sistemi hastalıklarının incelenmesi, teşhisi, tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen tıbbi uzmanlık alanıdır.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Ne Sebep Olur ve Nasıl Önlenir?

Safra taşlarının, safranın aşırı kolesterol veya safra pigmenti içerdiği dengesiz bileşenler sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Taş oluşumunun bir başka nedeni de safra kesesinin sindirim sırasında yavaş veya eksik boşalmasıdır. Safra taşlarının boyutu, üzüm çekirdeğinden ceviz büyüklüğüne kadar değişebilir. Taş, tekli ya da çoklu olabilir. Obezite, yüksek hayvansal yağ içeren ve sebze-meyve açısından yetersiz diyet, fiziksel egzersiz eksikliği, hızlı kilo kaybı, uzun süreli açlık, hormon kullanımı ve doğum kontrol hapları gibi risk faktörleri, taştan sorumlu sayılabilir.

İSTATİSTİKLER

İnsanların yaklaşık %10’unda safra taşı bulunmaktadır. Yaklaşık %80’inde uzun yıllar boyunca hiçbir belirti görülmez.