HASTALIKLAR

Birlikte Olduğu Hastalıklar

 Sık idrara çıkma, sistit (idrar kesesi iltihabı), idrar yolu infeksiyonları, idrar yolu taşları, aşırı aktif mesane sendromu, idrar kaçırma ve mesane kanseri gibi mesane ve idrar yollarıyla ilgili sorunlarla ilişkili olabilir. Bununla birlikte vajinit ve prostat büyümesi gibi başkaca sorunlar da olabilir.

TİPOLOJİ

İlişkili Belirtiler

Sık idrara çıkma, altta yatan bir patolojiyle ilişkili olduğunda geçici, yapısal sorunlarla ilişkili olduğunda kalıcı olarak görülebilir. Tek başına da olabilir, üriner sistemle ilgili veya diğer sağlık sorunlarının göstergesi olabilecek şekilde, başka belirtilerle birlikte de olabilir.

SEMPTOMLARI

Birlikte Olduğu Belirtiler 

Sık idrara çıkma, idrar hacminde artış(poliüri) ve idrara sıkışma ile birlikte görülebilir. Gece sık idrara çıkma söz konusu ise noktüri olarak adlandırılır. Bazı infeksiyonlarda ateş, sırt ağrısı, kusma, halsizlik, susuzluk ve iştah bozuklukları beraberinde görülebilir.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER 

Nasıl Tedavi Edilir veya Hafifletilir?

Aşırı idrara çıkma nedenini anlamak için hekim değerlendirmesi büyük önem taşır. Belirtiye neden olan sorun tespit edildikten sonra, uygun tedavi uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra, sorunu hafifletmek için kahve ve alkol tüketimini azaltmak ve yatmadan önce sıvı alımını sınırlamak önerilebilir. Gerekirse, rahatsızlığı hafifletmek amacıyla ilaç tedavisi de uygulanabilir.

İLGİLİ BÖLÜM

Üroloji

İdrar yolları ve erkek genital sistem hastalıklarının teşhisi, tıbbi ve cerrahisi ile ilgilenen bir uzmanlık alanıdır.