SEMPTOMLARI

Belirtileri Nelerdir?

Sarı veya yeşil, irinli burun akıntısı, baş ağrısı, yüz ağrısı ve kulaklarda basınç hissi, burun tıkanıklığı, sinüs etrafında hassasiyet, dolgunluk hissi, koku alma duyusunda azalma, ağız kokusu, ateş ve öksürük görülebilir.

Bazen diş ağrısı, göz çevresinde ağrı ve göz yaşarması gibi diğer belirtileri de olabilir.

TEDAVİSİ

Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzit, ilaç ve diğer önlemler ile tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Anti-inflamatuarlar (ağrı kesici ve ateş düşürücüler) ile infeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler reçete edebilir. Mukus drenajını sağlayan ve burun tıkanıklığını gideren tuzlu su solüsyonları ile burun hijyenine katkıda bulunulabilir.

Ayrıca burun salgılarını seyreltmek için bol miktarda sıvı tüketilmesi de önerilir.

İLGİLİ BÖLÜM

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Kulak, burun, boğaz, boyun ve bazı yüz bölgesi hastalıklarının tanısı, tıbbi ve cerrahi tedavisi ile ilgilenen bir uzmanlık dalıdır.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Ne Sebep Olur ve Nasıl Önlenebilir?

Sinüzitin birçok nedeni vardır. İnfluenza gibi virüsler, Streptococcus Pneumoniae gibi bakteriler veya Aspergillus gibi mantarlar sinüzite neden olabilir.

Bu sinüzit türleri arasında en çok viral ve bakteriyel olanlar görülür.

Sinüzitle yol açan diğer etkenler de önemlidir.

Bunlar arasında: bağışıklık sistemindeki değişiklikler, alerjiler, burun boşluklarında veya paranazal sinüslerde anatomik bozukluklar, sistemik hastalıklar, tahriş edici ajanlar, diş patolojileri ve gastro-özofageal reflü yer alır.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, ağız hijyenine dikkat etmek, tahriş edici ve toksik ürünlere maruz kalmaktan kaçınmak, çevrenin mümkün olduğunca temiz olmasını sağlamak ve yıllık grip aşısı yaptırmak önleyici tedbirler arasındadır.

İSTATİSTİKLER

Avrupa toplumunun %7 – %27’si bu hastalıktan muzdariptir.  Sinüzit 12 haftadan daha uzun süre devam ettiğinde kronik sinüzit söz konusu olur.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21605125