HASTALIKLAR
Birlikte Olduğu Hastalıklar
Titreme, vücudun soğuk gibi çevresel koşullara veya stres gibi içsel faktörlere verdiği doğal bir tepki olabili. Ya da bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
Vücut, soğuk ortamda ısı üretmek amacıyla istemsiz kas kasılmalarıyla ısısını dengeler. Stres, uykusuzluk, kafein veya alkol gibi etkenler de zaman zaman titremeye neden olabilir. Bu tür fizyolojik titremeler genellikle normaldir ve günlük yaşamda sıkça karşılaşılır.
Ancak, titreme bazen sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Bu durum patolojik titreme olarak adlandırılır. Titreme, viral veya bakteriyel infeksiyonlar (ateş ile birlikte), düşük kan şekeri(hipoglisemi), tiroid hastalıkları (hipotiroidizm, hipertiroidizm), Parkinson hastalığı, multipl skleroz, beyin tümörleri veya inme, beyinciği etkileyen kalıtsal hastalıklar ve diyabete bağlı sinir hasarı gibi durumlarla ilişkili olabilir.
TİPOLOJİ
İlişkili Semptomlar
Titreme çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir.
Fizyolojik(normal) veya patolojik (hastalıkla ilişkili) olmalarının yanı sıra, dinlenme halinde kendiliğinden ortaya çıkan istirahat titremeleri, bir hareketle tetiklenen tepki titremeleri, hareketin sonunda görülen kinetik titremeler ve vücut pozisyonunu korurken ortaya çıkan postüral titremeler gibi eylem titremeleri olarak da ayrılabilirler.
Titremenin nedenleri arasında, tüm insanların bir dereceye kadar doğal bir tepki olarak yaşadığı fizyolojik titreme, genetik geçiş gösteren esansiyel titreme, beyincikteki lezyonlardan kaynaklanan serebellar titreme, ilaçların yan etkisiyle ortaya çıkan sekonder(ikincil) titreme ve psikolojik kökenli titreme yer alır.
SEMPTOMLARI
İlişkili Belirtiler
Nedenine bağlı olarak titreme, çeşitli başka belirtilerle ilişkilendirilebilir.
Hipoglisemi durumunda, düşük kan şekeri seviyeleri aşırı terleme, baş dönmesi, sinirlilik, zihinsel karışıklık, bulanık görme veya kalp çarpıntısı ile birlikte olabilir.
Titreme, bakteriyel veya viral bir infeksiyonun sonucu olarak ortaya çıkarsa, ateşle birlikte görülebilir.
Hipotiroidizmde tiroid hormonu üretiminin azalması, soğuğa karşı daha fazla hassasiyete neden olur. Halsizlik, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kilo alma, depresyon, adet düzensizlikleri ile birlikte görülebilir.
Tiroid bezinin aşırı hormon ürettiği hipertiroidizm durumunda ise titremenin yanı sıra hipertansiyon, yorgunluk, kilo kaybı, uykusuzluk ve aşırı terleme bir arada görülebilir.
TEDAVİSİ
Nasıl Tedavi Edilir veya Hafifletilir?
Tedavi titremeye neyin sebep olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Titremeye neden olan hastalıklara göre değişen tedavi protokolleri vardır.
Soğuk ortamlarda sıcak kalmak, ateş yapan infeksiyonlarda ateş düşürücüler titremeyi önler.
Stres ve kaygı seviyelerini azaltmak için yapılacak yaşam tarzı değişiklikleri, örneğin kafein ve nikotin tüketilmemesi veya azaltılması, kan şekeri seviyelerini düzenleyen dengeli bir diyetin tercih edilmesi de önleyici olabilir.
Parkinson, multipl skleroz veya inme gibi hastalıklarda, her birisine özel ilaç tedavisine ek olarak, fizyoterapi ve ergoterapi gibi tamamlayıcı tedaviler yardımcı olabilir.
İLGİLİ BÖLÜM
Aile Hekimliği
Her yaştan, cinsiyetten ve sağlık durumundan insanların sağlık sorunları ile ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Akut veya kronik hastalıklar için bakım sağlar ve gereğinde diğer tıbbi uzmanlık alanları ile irtibat kurar.