HASTALIKLAR

Birlikte Olduğu Hastalıklar

Vertigo, çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. En yaygın nedenlerden biri saniyeler süren, tekrarlayan dönme hissi atakları ile kendini gösteren ani pozisyon değişimiyle oraya çıkan iyi huylu vertigodur.

Migrenöz vertigo(migrenle ilişkili vertigo) da bir diğer vertigo sebebidir. Genellikle kendiliğinden ortaya çıkar. Pozisyon değişiklikleri, uyku sorunları veya stresle tetiklenebilir. Vestibüler nörit, dakikalardan saatlere kadar süren ani ve şiddetli vertigo ataklarına yol açan bir iç kulak hastalığıdır.

Labirentit, işitme kaybının eşlik ettiği bir durum olarak vestibüler nöritten ayrılır. Meniere hastalığı ise vertigo, işitme kaybı ve bazen kulak tıkanıklığı hissinin aynı anda ortaya çıkmasıyla karakterize olan iç kulağın kronik bir hastalığıdır.”

TİPOLOJİ

İlişkili Belirtiler

Ataklar birkaç dakikadan saatlere kadar sürebilir ve genellikle bulantı ve kusma eşlik eder. Şiddetli ise kişinin çalışmasını veya evden çıkmasını engelleyebilir. Düşmeler görülebilir ve ciddi sonuçları olabilir.

SEMPTOMLARI

Birlikte Olduğu Belirtiler 

Vertigoya baş dönmesi, bulantı, kusma, bayılma, denge kaybı, baş ağrısı, solukluk, terleme ve kalp atış hızında artış eşlik edebilir.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER 

Nasıl Tedavi Edilir veya Hafifletilir?

Tedavi vakadan vakaya farklılık gösterir. Bazı vakalarda tedavi gerekmez, vertigo kendiliğinden kaybolur. Bazılarında ise, hekim tarafından bazı manevralar yapılır. Bu manevralar iç kulaktaki kristalleri yeniden konumlandırır. Bulantı ve kusmayı hafifletmek için ilaç tedavisi de gerekebilir. Bazı durumlarda ise cerrahi müdahale bile gerekli olabilir.

İLGİLİ BÖLÜM

Kulak Burun Boğaz

Kulak, burun, boğaz, boyun ve bazı yüz bölgesi hastalıklarının tanısı, tıbbi ve cerrahi tedavisi ile ilgilenen bir uzmanlık dalıdır.